O nama - CEI-IETA

Go to content

Main menu:

O nama

CEI-IETA Croatia elektronička industrija - Istraživanje u elektronici, telekomunikacijama i automaciji

Prisjećajući se povijesti nastanka CEI-IETA d.o.o. moramo se vratiti u davne 60-te godine kada je u okviru RADIOINDUSTRIJE Zagreb (RIZ), osnovan centralni laboratorij za potrebe kontrole kvalitete komponenata i gotovih proizvoda RIZ-a.
Prestankom proizvodnje u pojedinim dijelovima RIZ-a, točnije 13. svibnja 1992. godine, iz RIZ-IETA (poznatijeg kao "RIZ - Institut") osniva se CEI-IETA d.o.o. kao pravni slijednik.

U svom sastavu CEI-IETA d.o.o. ima Odjel ocjene sukladnosti i dva akreditirana laboratorija:


  • Mjeriteljski laboratorij provodi umjeravanja etalona i mjerila električnih veličina, frekvencije i vremenskog intervala, te umjeravanja mjerila temperature, tlaka i relativne vlažnosti zraka te ovjeravanja mjerila u zakonskom mjeriteljstvu. Akreditacija mjeriteljskog laboratorija prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 provedena je 2004. godine među prvim laboratorijima u Republici Hrvatskoj.


  • Ispitni laboratorij provodi ispitivanja sigurnosti i elektromagnetske kompatibilnosti (EMC) električnih i elektroničkih aparata. Prije usvajanja europskih normi te uvođenja akreditacija po HRN EN ISO/IEC 17025, ispitni laboratorij je na temelju tadašnjih zakonskih propisa i ovlaštenja bivšeg Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM), provodio postupke obaveznog ispitivanja i potvrđivanja za slijedeće skupine aparata:

– elektronički aparati za domaćinstvo i sličnu upotrebu (oznaka ovlaštene pravne osobe BA1)
– električni aparati za kućanstvo (
oznaka ovlaštene pravne osobe BB5)
– ručni alati s elektromotorima (
oznaka ovlaštene pravne osobe BC4)

– proizvodi koji prouzrokuju radiofrekvencijske smetnje (oznaka ovlaštene pravne osobe CA2)


U uvjetima globalizacije, liberalizacije i velike konkurencije tržišta, pridaje se sve veća važnost kvaliteti te sigurnosti proizvoda i usluga čiju osnovu čini točnost ispitivanja i umjeravanja.
Naši laboratoriji svojom akreditacijom izdanom od Hrvatske Akreditacijske Agencije (HAA) prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 garantiraju točnost i neovisnost svojih ispitivanja i mjeriteljskih rezultata.klikni na sliku za interaktivnu kartu

© 2017. CEI-IETA d.o.o.
Back to content | Back to main menu